Nanotehnologiile fac parte din viata noastra de ceva timp, oamenii folosind deseori produse obtinute prin nanotehnologie, nestiind insa acest lucru.
Dintre exemplele cele mai comune, amintim:
 • crema pentru protectia solară UV care are încorporata în ea dioxid de titan cu particule de dimensiuni nano;
 • ochelarii de soare cu lentile de plastic rezistente la zgârieturi datorită tratamentului cu nanoparticule de dioxid de zirconiu şi dioxid de titan,
 • negrul de fum utilizat de multi ani pentru producerea anvelopelor, avand rolul de a reduce semnificativ abraziunea cauciucului;
 • vitaminele insolubile în apă şi precursorii lor ce pot fi dispersate stabil în apă în forma nano, astfel devenind mai potrivite pentru organismul uman.
         În prezent, piaţa pentru produsele nanotechnologice este mai mare de 100 miliarde euro şi se preconizeaza o creştere de peste 1.000 de miliarde până în 2016, cand solutiile traditionale de curatenie vor fi inlocuite intr-un procent de 30-35% de aceste substante inteligente.Acest domeniu este vast, în plina dezvoltare si foloseste aplicatiile fizicii in combinatie cu abordarile noi ale ansamblarii moleculare.
         Nanotehnologia se ocupa cu manipularea materiei la nivel atomic si molecular, realizand astfel structuri ce stau la baza unor materiale si mecanisme sub 100 de nanometri. Ele sunt formate din atomi, iar proprietatile lor depind de modul cum sunt asezati acestia. Structurile nanometrice sunt foarte mici, si posedă proprietăţi deosebite şi neaşteptate, astfel ca materialele noi create prezinta posibilităţi nelimitate de utilizare .
    Progresul tehnico-ştiinţific produce permanent modificarea caracteristicilor mediului înconjurător, astfel ca materialele aflate în contact cu acesta sunt supuse unor procese fizice şi chimice tot mai intense, ce contribuie adesea la corodarea şi distrugerea lor. Pentru a le proteja, în ultimii ani se folosesc acoperirile cu nanomateriale, acest procedeu purtand numele de înnobilarea suprafeţelor. Nanoacoperirile nu sunt grunduri protectoare sau orice altă formă uzuala de protecţie a suprafeţelor, ele fiind de fapt o modificare a acestora la nivel molecular, care le schimba fundamental caracteristicile.
         Materialele şi suprafeţele tratate cu noile tehnologii ,,inteligente“ dispun de aşa numita calitate de “auto-curăţare”. Aceasta duce la o frecvenţă redusă a curăţărilor, cu un efort scăzut, folosind doar apa pentru indepartarea murdariei. În consecinţă, folosim mai putini detergenţi scumpi, în mare parte toxici şi dăunători mediului si sănătăţii.
     Privite din punct de vedere economic, produsele de înnobilare şi protecţie nanotehnologică prezinta o serie de avantaje. Tinem sa să le punctam pe cele mai importante:
 • economie pe termen lung în bugetul de cheltuieli al firmei sau al familiei,
 • faptul ca sunt biodegradabile si nu sunt nocive pentru organismul uman;
 • reducerea semnificativa a timpului de curatare cu peste 40%;
        Finisarea suprafeţelor cu produse nanotehnologice se realizeaza prin tratarea acestora cu nano particule in combinative cu componente anti-adezive. În timpul aplicării, particulele nano se ordonează „inteligent“ în reţele uniforme datorită energiei statice produse prin frecare. Particulele de legătură se aşează pe suprafaţă şi se interconectează într-o structură omogenă. Următoarea etapă a acestui proces de „auto-organizare“ o reprezintă formarea următorului strat de nivel molecular, cu proprietăţi comparabile cu ale sticlei (transparenţă, rezistenţă), care apără suprafaţa de influenţele exterioare, devenind o parte a acesteia datorită proprietăţilor de fixare ale stratului anterior.Ultimul strat, cel al componentelor anti-adezive se orientează către exterior şi face posibil efectul de lotus.
 
Frunze de lotus
 
      Denumirea efectului de lotus este data dupa planta cu acelasi nume. Floarea de lotus este o plantă asiatică, face parte din familia nuferilor, are petale de până la 35 cm, albe sau roz, este imuna la pătare, murdărire si totodata este o plantă inteligentă care răspândeşte lumină şi care are o eficienţă energetică ridicată.
       De petalele acestei plante nu se prinde nici cea mai mică murdărie, aceasta prelingandu se încet, sub picăturile de ploaie, fie că este funingine, sau spori de ciupercă, bacterii sau alge, praf, chiar şi coloranţi ori adezivi. Acest fenomen, al florii de lotus care rămâne curată a fost descoperit din întâmplare, prin anii 1970, de către doi cercetători germani.
       Substanţele de nanoacoperire pot fi diverse. Un exemplu ar fi dioxidul de siliciu (SiO2), care sub formă de nanoparticule capata o energie înaltă, ce-i permite o aderenţă deosebită la unele suprafeţe, formând astfel un strat compact de neuniformităţi nanodimensionale. Sub această formă, suprafaţa capătă hidrofobicitate totală, picătura de apă nemaiatingând substratul în nici un punct, micsorand semnificativ forţele Van der Waals si permitand astfel forţelor tensiunii superficiale ale lichidului să comprime picătura într-o bulă care alunecă pe suprafaţa oblică antrenând impurităţile (adera pe suprafata ca picaturile de mercur). Acest procedeu de protecţie este ideal pentru suprafeţele transparente cum sunt parbrizele autoturismelor.
Suprafata tratata cu nano
      Suprafetele Nano-tratate prezinta o serie de caracteristici:
 • rezistenta la zgariere
 • nu retin mizeria, apa si uleiul
 • stralucire de briliant timp indelungat
 • protectie de durata impotriva murdaririi
 • neutralitate coloristica
 • elimina lichidele transformate in perle (se aduna ca mercurul)
 • costuri reduse
 • impregnare
      În ultimii ani unii producători prezintă pe piaţă produse în denumirea cărora se găseşte termenul „nanotehnologie”. Din fapt doar foarte puţine dintre acestea au într-adevăr ceva în comun cu nanotehnlogiile, cele mai multe dintre acestea fiind, de fapt, substanţe de acoperire şi lustruire fundamental diferite şi inferioare produselor autentice, denumirea de „nano” fiind doar o unealtă de marketing.
    PRODUSE NANOTECHNOLOGICE
 
      MCS Cleaning va pune la dispozitie o gama larga de produse de curățenie nano, de origine germana, noi fiind si distribuitori exclusivi ale aceastora .
     Totodata oferim si servicii de tratare si intretinere si tinem sa precizam ca dupa tratarea suprafețelor cu solutiile nano, curatarea acestora se face doar clatind cu apa din abundenta. Aceste produse nano protejeaza suprafata pe care au fost aplicate intre 6 luni si 3 ani, rezistand intre -35 °C și +250°C.
Va vom prezenta in cele ce urmeaza tipurile de solutii pe care le folosim:
Nano – polish
Nano – sticla și ceramică
Nano – lemn
Nano – inox
One Comment for this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.